Plastik, papier oraz szkło, segregacja to jest to?!
Edukacja ekologiczna dzieci i młodzieży z ostrowskich przedszkoli i szkół z zakresu, gospodarki odpadami, ochrony środowiska a w szczególności wiedzy przyrodniczo - ekologiczno - leśnej oraz podejmowania działań na rzecz ochrony przyrody, to podstawowy cel kolejnego konkursu ekologicznego organizowanego przez ZOiGO MZO SA.
2015-10-01, 11:03

Konkurs patronatem objęła Prezydent Miasta Ostrów Wielkopolski Beata Klimek.
Celem konkursu jest także propagowanie nawyków prawidłowej segregacji odpadów "u źródła" zgodnie z Regulaminem utrzymania czystości i porządku na terenie miasta Ostrowa Wielkopolskiego.
Konkurs skierowany jest do dzieci i młodzieży z terenu miasta Ostrowa Wielkopolskiego i organizowany jest w czterech kategoriach wiekowych:
- przedszkola - dzieci w wieku 5-6 lat,
- szkoły podstawowe - uczniowie klas od I do III,
- szkoły podstawowe - uczniowie klas od IV do VI,
- gimnazja.

Spółka ZOiGO MZO S.A. z Ostrowa Wlkp. wciąż prowadzi szeroko rozumianą działalność edukacyjną, której częścią jest doroczny konkurs.
- Jak co roku, tworzymy listę działań edukacyjnych, które później przeprowadzamy. Chcę powiedzieć, że to nie są tylko konkursy. Regularnie Odwiedzamy przedszkola i tam urządzamy pogadanki. Oczywiście, zawsze mamy upominki dla dzieci. Mamy też ścieżkę eMZOludka, którą regularnie odwiedza młodzież z całego powiatu – mówi Andrzej Strykowski, prezes Zakładu Oczyszczania i Gospodarki Odpadami MZO.
Zakład Oczyszczania i Gospodarki Odpadami "MZO" S.A. od 2007 roku prowadzi, w ramach swojej działalności, edukację ekologiczną. Rozwijanie i kształtowanie umiejętności prawidłowego segregowania odpadów to główny cel proekologicznych działań. Pragnąc dotrzeć do wszystkich mieszkańców z informacją o prawidłowej gospodarce odpadami organizujemy różnego rodzaju akcje ekologiczne.
Spółka od 8 lat organizuje "jesienne" konkursy pod patronatem prezydenta Ostrowa Wielkopolskiego, skierowane do dzieci i młodzieży z ostrowskich przedszkoli i szkół.
- Nie ograniczamy się tylko do terenu miasta. W tym roku uczestniczyliśmy w konkursie edukacyjnym w Przygodzicach (,,Eko-okolice’’). W tym roku nawiązaliśmy również współpracę z Nadleśnictwem Antonin. Mamy pewne wspólne pomysły, jednak na razie nie chcemy mówić o szczegółach. Po co te wszystkie działania? - Przede wszystkim edukacja, wzrost świadomości ekologicznej wśród dzieci, młodzieży i dorosłych mieszkańców zarówno miasta jak i powiatu ostrowskiego.

Jarosław Szymoniak
Prezes