Nowy PSZOK w Ostrowie
W Ostrowie Wielkopolskim działa drugi Punkt Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK). Został on zlokalizowany na terenie Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej przy ulicy Batorego.
2016-07-11, 08:49

– Do tej pory mieszkańcy tej części Ostrowa musieli przewozić odpady na drugą część miasta – na ulicę Staroprzygodzką. Obecnie nie ma już takiej potrzeby, a odpady, m.in. chemikalia, zużyte opony, odpady zielone, czy zużyty sprzęt elektroniczny, ostrowianie mogą nieodpłatnie złożyć w nowym punkcie – tłumaczy Andrzej Strykowski, prezes Zakładu Oczyszczania i Gospodarki Odpadami MZO S.A. w Ostrowie Wielkopolskim.
 1 lipca 2016 roku Zakład Oczyszczania i Gospodarki Odpadami MZO S.A. otworzył w Ostrowie Wielkopolskim drugi Punkt Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK), przeznaczony dla mieszkańców miasta Ostrowa Wielkopolskiego. Nowy PSZOK jest zlokalizowany na terenie Przedsiębiorstwa Komunikacji Samochodowej Sp. z o.o. (PKS)  przy ulicy Batorego 35 (wjazd na teren PSZOK usytuowany jest od ulicy Lotniczej).
PSZOK jest czynny od wtorku do piątku od godz. 7.30 do 16.30, oraz w sobotę  od godz. 8.00 do 12.00 (w poniedziałki PSZOK jest nieczynny). Należy pamiętać, że odpady do PSZOK należy dostarczyć własnym transportem.

PSZOK przyjmuje nieodpłatnie, z nieruchomości zamieszkałych, odpady takie jak:
- przeterminowane leki;
- chemikalia;
- zużyte baterie i akumulatory;
- zużyty sprzęt elektryczny i elektroniczny;
- meble i inne odpady wielkogabarytowe;
- zużyte opony;
- odpady zielone;
- odpady budowlane i rozbiórkowe w ilości do 1 m³ rocznie od gospodarstwa, przy czym wymaga się wydzielenia gruzu budowlanego, tworzyw sztucznych, styropianu i odpadów niebezpiecznych.
- W przypadku dostarczenia odpadów budowlano-rozbiórkowych w ilości większej niż 1 m³ rocznie, mieszkaniec jest zobowiązany do uiszczenia opłaty w wysokości określonej w cenniku, ponad ilość zwolnioną z opłaty – tłumaczy Andrzej Strykowski.

PSZOK NIE ODBIERA odpadów:
– zawierających azbest,
– szyb samochodowych,
– szkła zbrojonego i hartowanego,
– części samochodowych,
– odpadów nieoznaczonych, bez możliwości wiarygodnej weryfikacji (n. bez etykiet),
– odpadów w opakowaniach cieknących,
– wszystkich odpadów spoza gospodarstwa domowego,
– odpadów w ilościach wskazujących na to że pochodzą z działalności gospodarczej,
– zmieszanych odpadów komunalnych,
– popiołu,
– tekstyliów, odzieży i obuwia.

Regulamin Punktu Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych (PSZOK) jest dostępny na stronie internetowej Zakładu Oczyszczania i Gospodarki Odpadami MZO S.A. www.mzo.com.pl  oraz w PSZOK-u.
KONTAKT:
PSZOK