Nowa firma odbierająca odpady z Cieszkowa
Od 15 maja br. odpady z terenu gminy Cieszków (powiat milicki) odbiera firma ZOiGO ,,MZO'' S.A. z Ostrowa Wielkopolskiego.
2016-05-20, 11:30

W związku z zakończonym postępowaniem przetargowym na odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych władze gminy Cieszków informują, że od dnia 15 maja wywozem odpadów nie zajmuje się już firma Choma s.c. Rafał Choma, Marcin Choma.
W postępowaniu przetargowym najkorzystniejszą ofertę zaproponowała spółka ZOiGO ,,MZO'' S.A. Z Ostrowa Wielkopolskiego. - Nowe harmonogramy wywozu odpadów na okres przejściowy zostały już udostępnione w miejscach publicznych, na stronie internetowej gminy Cieszków (www.cieszkow.pl), Związku Międzygminnego „EKO SIÓDEMKA” (www.eko7.krotoszyn.pl) oraz w miarę możliwości dostarczane będą bezpośrednio mieszkańcom (…) – poinformowała Ewa Obal, przewodnicząca Zarządu Związku Międzygminnego „EKO SIÓDEMKA”.
- Po rozstrzygnięciu przetargu, jako firma wyłoniona w postępowaniu przetargowym do obsługi gminy Cieszków zostaliśmy zobowiązani do dostarczenia nowych harmonogramów wywozu odpadów i to uczyniliśmy - wyznaje Andrzej Strykowski, prezes ZOiGO ,,MZO'' S.A.
ZOiGO ,,MZO'' S.A. obsługuje 10 gmin, w tym Odolanów, Raszków, Przygodzice, Sulmierzyce, Grabów. Docelowo, strategią spółki jest to, aby w obszarze obsługiwanym przez spółkę znalazły się kolejne gminy.
Spółka stawia mocno na rozwój. A z tym związane są kolejne zatrudnienia, czy zakup nowoczesnego sprzętu. Dotychczasowe wyniki finansowe i poszerzenie rynku pokazują, że działania idą w dobrym kierunku. W ostatnich latach spółka zakupiła specjalistyczne przyczepy do selektywnej zbiórki odpadów, śmieciarki i małe samochody do obsługi śródmieścia.
- Do przetargów trzeba być przygotowanym, ale też dobrze wyposażonym. Po wygranym przetargu jest zwykle bardzo mało czasu, aby spełnić wszystkie wymagania, które gmina nakłada w specyfikacji. Nie można dopiero wtedy przystępować do zakupu sprzętu – on musi być gotowy, na miejscu – podkreśla Andrzej Strykowski.
jack

Jarosław Szymoniak